De fleste som møter opp ved skolestart er ganske spente, og kanskje en smule nervøse. Alt og alle er nytt, og du vet lite om hva som venter deg. Hvilket rom blir ditt, hvordan blir det å bo så tett oppi de andre, og hvor god stemning blir det mellom deg og roomien din?
En av de første kveldene gikk jeg forbi stua på Skogly, der det var det en anna elev som ropte meg inn for å se film. Etterhvert ble vi en stor gjeng som samles, og vi endte opp med å ha filmkveld der flere ganger i uka.
- Håkon, tidligere elev

Å bo på internatet
Det å bo på internat er en del av det å gå på folkehøgskole. Internatet er egentlig bare et fint ord for alt som ikke er er knyttet til undervisningen, som rommet ditt, bad, dagligstua, kjøkken og vaskerom. De fleste elevene som starter har kanskje fått en liten sneak peek på hvordan rommene ser ut, men man aner jo ikke hvilket rom som blir sitt før man møter opp første skoledag. På Lundheim Folkehøgskole er det både enkeltrom og dobbeltrom, med og uten bad. Tidligere elev Håkon forteller at han ikke visste noe særlig om hvilket rom han fikk før han kom hit.

På Lundheim bor elevene enten på et av internatbyggene eller hovedbygget.
Jeg fikk et enkeltrom med bad siden det var ledig, og det var ganske greit. Men, jeg kunne også godt bodd på dobbeltrom med noen andre.
- Håkon, tidligere elev
Roomies
En annen elev som startet samtidig med Håkon var Samund, og han hadde helt bevisst valgt dobbeltrom, siden han mente det kunne bli en gøy opplevelse. Lite visste Samund at roomien hans kom rett fra USA, hadde jetlag og ikke forstod et kvekk norsk.

– Jeg trodde han overhodet ikke likte meg siden han bare svarte ja og nei og gikk rett for å legge seg klokka to på dagen, aller første dagen, ler Samund. Etter denne litt morsomme misforståelsen gikk resten av året knirkefritt. Mye av det å bo på dobbeltrom handler om å bli enige om hvordan man vil ha det. Begge blir enige om hvilke hyller og skap som tilhører den andre, og at man respekterer når den andre vil være i fred.
Samund mener det er mange positive ting med å bo to sammen, for man har alltid noen å henge med, og man får lettere med seg hvis det skjer noe gøy. Noen ganger snakket man i to timer, mens andre ganger var det helt ok å være stille forteller han. De fant raskt ut av hvordan de skulle få det til fungere dem i mellom. Hadde han valgt igjen hadde valget fortsatt vært dobbeltrom.
Alle som bor på dobbeltrom vil gjerne få det til å fungere, så da blir det fort greie ordninger på hvordan man vil ha det. Man fikk fort en feeling på hvordan man ga den andre litt privatliv.
- Samund, tidligere elev
Den sosiale bobla
Å gå på folkehøgskole skal være sosialt. På Lundheim er det ikke noe unntak. Håkon startet på e-sport, og forventet at det ikke skulle være så mye sosialt på kveldene, men at elevene satt mest på sine egne rom.
Håkon forteller at så fort middagen var ferdig pleide de å samles inne på gamingrommet for å spille eller henge, og det var en fin blanding av elever fra alle linjene. Han forteller at de også brukte mye tid i dagligstua på å spille biljard eller ping pong, og at det ble en del runder med Monopol. På Lundheim har elevene tilgang til flere elevkjøkken, i tillegg til oppholdsrom og dagligstua. Den er proppfull av gode sofaer, spill, TV, Playstation og mye mer, og er et perfekt sted å henge på kveldene.

Kiosk og aktiviteter
Å gå på Lundheim folkehøgskole skal være sosialt. Hver kveld arrangerer enten lærerne eller stipendiatene noe gøy på kveldstid. Om du vil være med eller ikke er opp til deg, men muligheten er der. Stippene har kiosk to ganger i uka, og de drar i gang filmkveld, kanonball, tetristurnering eller quiz.
Quizen pleier å være gøy, for folk danner lag og konkurrerer i alt fra Pokemon til stater i USA. Vinner man får man en digg premie fra kiosken.
- Samund, tidligere elev