top of page

Elevhistorie: Kreativ Data

Da jeg først begynte på Lundheim hadde jeg ikke så mange forventninger til Kreativ Data. For min del var det å lære koding det jeg forventet mest, fordi det var det mest datarelaterte jeg kunne tenke på. Jeg hadde ikke mye forkunnskaper, men jeg ble virkelig overrasket av alt utbyttet jeg har fått av alt det andre vi lærte.Hvordan bygge PC


I starten av året, lærte vi om PC bygging. Det var utrolig spennende og lærerikt!

For en som bare har vært borti laptop og bærbare pcer før, og var helt blank i stasjonære pcer, virket dette veldig utfordrende. Men, ved hjelp av flinke lærere og praktisk læring fikk vi selv prøve å bestille gode deler i skolens regi, og bygge 4 stasjonære pcer helt på egenhånd, – med motherboard, ledningskobling og alt som hører med.

Vi fikk hjelpe hverandre, eller en fikk hjelp av de elevene som allerede kunne om stasjonære pcer og generelle komponenter,. Det er alltid en lærer eller stipendiat tilstede, som det var alltid lett å huke tak i om det var noe.

Droner og Gaming


Etter det var det litt om droneflyging, der Peter som har drone sertifikat lærte oss godt opp i hvordan en bruker mindre og større droner. Ene dagen lagde vi 3D modell av en del av skolen bare ved hjelp av bilder dronen hadde tatt.

Etter det ble det utdelt skolepc som vi kan bruke døgnet rundt, og selv flytte ut av klasserommet ved behov. Disse jobber vi på i timene, med ulike unntak som mer praktiske digitale ting, som for eksempel droneflyging, ledning-kobling og 3D printing.

Det legges også til rette for gaming for de som liker det, der vi har hatt kule konkurranser innad i klassen, med ulike spill som Among Us, Trackmania, Minecraft, Rocket Leauge og Valorant for å nevne noen.

Vi spiller ofte med E-sport klassen også, enten det er i undervisningstid eller ikke, og det blir lagt til rette for at man også kan holde på med sitt eget om man heller vil det.


For en som bare har vært borti laptop og bærbare pcer før virket dette veldig utfordrende.

- Mattie, elev

Lundheim LAN


Det store eventet i år var i februar, da vi i Kreativ Data arrangerte LAN dataparty for hele skolen, og folk utenfra. Ingen hadde lov til å møte opp på skolen annet enn de som var her til daglig. Det var trist men nødvendig for å opprettholde korona reglementet, men de som ville fikk være med på online spill og streaming likevel, i og med at det er en stor happening.


Noe av det kjekkeste med LAN var å gå rundt i de spesielle t-skjortene vi hadde for LANet, og sette opp pcer for hele skolen, koble med strøm og ikke minst at forarbeidet som lå bak. Vi fikk være med å styre alt som skjedde via to LAN sjefer, der vi designet alt fra grafikk og promotering til konkurranseplaner. Å få være med på noe så stort, der folk gjerne er med til langt på natt for de ulike spillene og den sosiale stemningen, det er virkelig noe bra der.
Ellers har vi langt i år fått gjort utrolig mye på veldig kort tid, men fått veldig stort utbytte av det vi har lært, og gått veldig godt igjennom de programmene vi har jobbet med. Blant annet har vi hatt: Photoshop, Premiere Pro, After Effects, Blender, samt verktøy for musikkproduksjon, Flashprint/Dremel til 3D print og OBS for å nevne noe. Senere i år skal vi lære webdesign og koding, samt spilldesign med Unity, der en fulltids spilldesigner kommer for å hjelpe oss å lære om det.


Samtidig så har vi åpent datarom så lenge vi måtte ønske, så jeg sitter ofte og holder på med animasjon i både 2D og 3D, sculpting, photoshopping og videoredigering til bla. Youtube. Den pcen jeg har på Kreativ Data er en pc jeg kan bruke fritt, både i og etter undervisning. Man kan laste ned nesten hva man vil, der jeg nå har spill som Rocket Leauge og Vampire: The Masquerade - Bloodlines, og verktøy som Live2D og VUP/PrprLive som ikke fulgte med skolens plan.


Fra Photoshop til 3D


I bunn og grunn er det veldig lagt til rette for læring, enten du sitter i rullestol eller ikke, eller sliter med litt ting psykisk. Det er også lagt til rette for de som føler de “ikke kan noe”.

Lærerne Peter og Jan Helge, samt årets kjære stipendiater gir av sin tid, enten det er i timene eller utenom. De jobber hardt for å sørge for at den enkelte elev lærer, men at elevene også blir tatt vare på og føler seg inkludert i det åpne klassemiljøet som er her.


Så enten du føler du ikke kan noe eller bare har lyst til å lære, anbefaler jeg Kreativ Data på det sterkeste.

- Mattie, elev
Skribent: Mattie Korneliussen SteinnesCommentaires


bottom of page