top of page

Norges beste Cosplayer

Bak henne sitter det konsentrerte elver. De klipper, syr, maler og former. Cosplaysklassen på Lundheim har hatt Tine Marie Riis på besøk i snart en uke. Og det merkes på engasjementet når en profesjonell cosplayer inntar posisjonen som lærer.


- Jeg var veldig usikker da jeg skulle begynne på folkehøgskole. Hva hadde jeg kastet meg ut i? - Tine Marie Riis, Profesjonell Cosplayer


Elevene fikk hjelp med props og kostymer.


Det er nå 11 år siden Tine selv begynte med Cosplay. Hun oppdaget fenomenet samme sommer som hun skulle begynne på folkehøgskole. -Jeg hadde hørt mye bra om det å gå på folkehøgskole, men var skikkelig nervøs for hva jeg hadde kastet meg ut i.

Som introvert på videregående følte hun at det ikke var nok åpenhet eller rom for å dyrke de interessene hun hadde.

Verken Cosplay, Anime eller Marvel var et særlig kjent fenomen, og det var enda mer uvanlig for en jente å drive med, forteller hun. Dette var hobbyer som skilte seg ut, og gjorde at Tine følte litt annerledes enn de andre.

-Jeg var ekstremt introvert. Jeg turte ikke snakke til folk eller høyt i klassen. Jeg hadde ingen å dele interessene mine med på videregående, og jeg turte ikke vise folk hva jeg syntes var gøy.


- På folkehøgskole fant jeg min verden: et herlig cosplay-anime-nerdeunivers

Da Tine begynte på folkehøgskole forandret alt seg. Hun begynte på Kunst og håndverk, og møtte flere som hadde samme interesser som henne.

– Jeg senket skuldrene, møte andre med samme interesser og følte at det var rom for å bli akseptert for den jeg var.


Elevene på Lundheim har alle hver sitt cosplay-prosjekt. Her med veiledning fra Tine.


På folkehøgskole slipper man karakterer, og det gir rom for å ha et år der du kun gjør det du liker selv, forteller Tine. Hun fikk rask gode venner, og opplevde hvordan interessen for cosplay og anime ikke var noe hun følte hun måtte skjule

Jeg flyttet inn på enerom i starten, og dekorerte veggene med animeplakater og figurer.

En av de andre jentene fikk se rommet hennes og de fant rask ut av at de var en perfect macht som bestevenninner. Rett etterpå flyttet hun inn hos meg, og det var utrolig koselig å dele rom med en god vennene sier hun.Cosplay linjen på Lundheim


Det er stor kontrast fra da Tine gikk på folkehøgskole til hvordan miljøet for cosplay er i dag. Både Lundheim; og flere andre folkehøgskoler, har i dag egne cosplaylinjer, der elvene får lage kostymer og props fra sitt favorittunivers eller karakter.

– Det er så mye du kan lære av cosplay. Det handler om både kreativitet og engasjement, og ikke minst alle de ulike tingene man gjør for å bygge et helt kostyme.

Cosplay er nemlig mer enn å bare raske sammen noen greier til et kostyme. Det handler om ferdigheter, og som cosplayer er man innom mange ulike felt: hår, sminke, spesialeffekter, håndarbeid, sying, kjemi, og mye mer.


- Selv om det er mest jenter i cosplayverden er det flere og flere gutter som kommer på banen.


For alle


Cosplay er ikke lenger en sær ting forbehold for de spesielt interesserte, påpeker Tine. Hun poengterer hvordan cosplay begynner å bli populært, og at engasjement og nivået øker.

-Da jeg gikk på folkehøgskole hadde jeg aldri trodd at det kom til å komme egne cosplayliner.


Mange kan kanskje være litt skeptiske til hva cosplay egentlig er, men det er fullt mulig å gjøre det du selv ønsker sier Tine. Noen ønsker å ta den fult ut i kostyme, noen ønsker kun å være med i miljøet og noen syntes det gøyest er å gjenskape proies fra for eksempel et spill eller lignende. Uansett er det et fantastisk miljø, og det rommer så mange kreative elever, avslutter hun.Det krever både tålmodighet og kreativitet for å drive med cosplay.


Comments


bottom of page